Werkgeheugen ?
“Het werkgeheugen is het vermogen om gedurende een korte periode bewust informatie in je hersenen op te slaan, terwijl je deze informatie actief bewerkt.”
Bijvoorbeeld, als je een probleem wilt oplossen moet je verschillende kanten van het probleem tegelijkertijd in gedachten houden, terwijl je zoekt naar oplossingen. Ook sociaal gezien is het werkgeheugen van belang: als je een gesprek voert moet je in staat zijn om te luisteren naar wat de ander zegt en tegelijk bepaalde signalen (bijvoorbeeld gezichtsuitdrukking) opvangen en interpreteren, achtergrondgeluiden wegfilteren en je bewust zijn van wat je zelf wilt gaan zeggen.
Hoe belangrijk is het werkgeheugen?
Het werkgeheugen is een zeer belangrijke en centrale cognitieve functie. Hiermee worden functies bedoeld die te maken hebben met het verwerken van informatie en je in staat stellen tot leren, intelligent gedrag. Als het ware: de dirigent van het brein. Een sterk werkgeheugen is een fundamentele voorwaarde voor het effectief kunnen functioneren in een (complexe) omgeving.
Kan ik mijn werkgeheugen verbeteren?
Ons brein is kneedbaar hetgeen betekent dat ook het werkgeheugen door effectieve training te verbeteren is. Onderzoek toont aan dat een beter werkgeheugen een positieve uitwerking heeft op een veel breder terrein: je bent beter in staat om je te concentreren, om afleidingen te weerstaan, om jezelf te reguleren, om problemen te overwinnen, je doelen te plannen en te bereiken, om te leren en te veranderen.
